Tallinn Foodfest 2018				    	    	    	    	    	    	    	    	    	    	5/5							(2)

Tallinn Foodfest 2018

28. okt. 2018 0 By Leily Semjonova

Selleaastane toidumess toimus 25.-27. otoobril ei kusagil mujal kui ikka  Eesti Näituste messikeskuses. Eelnevatel aastatel olen kohal käinud esimestel päevadel kus saab näha kokandusvõistlusi  ja kogu programm on suunatud ettevõtetele ja toitlustuses pädevatele inimestele. Nüüd otsustasin kohale minna messi viimasel päeval ja vaadata asja tavakülastaja pilgu läbi.

 

Endalegi üllatuseks tundus selleaastane mess hoopis põnevam kui ta on seda eelnevatel aastatel olnud.  Võiks öelda, et oli midagi nii gurmaanidele, kodukokkadele, pagaritele kui ka napsusõpradele. Minu suureks rõõmuks oli kohal palju pereettevõtteid kuna igal aastal üllatavad nad millegi uue ja põnevaga. Põnevamatest leidudest räägin Teile ka natukene pikemalt.

 

Esimesena kõnetas mind Veski Mati letis olev uus toode milleks on köömnetega täistera leivajahu. Ei mingit juuretist, ei mingit mässamist. Kas leivategu saab veel lihtsam olla?

Kilosest pakist peaks saama valmistada kaks leiba. Ainsad asjad mida sa veel vajad on pärm ja vesi. Aga kas maitse on ikka päris see mis ehedal leival? Minu jaoks mitte, kuna ma mõned postitused tagasi tegin juuretisega leiba ja see maitse ning lõhn on ikka veel meeles tundus kiirleib mulle kuiv ja pisut maitsetu. Aga eks ta maitse asi ole. Kellele maitseb ja kellele mitte.

 

Samast letist võis veel leida kahe erineva koogi valmistamiseks pulbrid. Esimene neist porgandikoogi küpsetusegu ja teine kookosekoogi küpsetussegu. Esimesega võis isegi rahule jääda. Kui ma poleks teadnud, et tegemist on pulbrist valmistatud koogiga ei oleks ilmselt arugi saanud. Kuid kookose koogi juures häiris mind jube muna lõhn ja veel hullem maitse. See viimane jääks minust kindlasti poe riiulile ja minu ostukorvi ei jõuaks.

 

   

 

Küpsetistest jäi mulle enim silma proua Ülle Koduleib  valmistatud kodused leivad. Proua on leiba valmistanud viimased neli aastat ja leivateoni tõi teda tegelikult traagiline abikaasa kaotus ning soov lastega hakkama saada. Nelja aastaga on Rakverest pärit proua koos kahe tütrega valmis pakkuma seitset erinevat maitsega leiba. Minu lemmikuteks said küüslaugu ja ingveri leivad.

Kõik leivad küpsetatakse valmis pisikeses koduköögis ja masstoodangut proua Ülle ei tee. Ilmselt sellepärast need leivad nii kuramuse hästi maitsesidki. Proua käib oma leibasid müümas suurematel laatadel. Niiet kui head leiba tahad, tuleb silmad-kõrvad lahti hoida ja laadale minna.

 

 

Leib proovitud…võiks midagi ka leiva peale otsida. Selleks sobib hästi Teearu talu mahe suitsuliha mis maitses täpselt sama koduselt kui see mis vanaisa kunagi tegi. Lisaks lihale valmistatakse veel marineeritud kalasid igas variandis. Teearu talu toimetab Jõgevamaal aga on soovijatele alati valmis liha ja kala valmistama. Kel soovi siis infot saab: teepuuoy@gmail.com

 

 

Ja mis sobiks liha juurde paremini kui sinep. Ning miks mitte proovida ahjuõuna sinepit. Tegu on nii uue tootega, et seda poeriiulitelt ei leia. Pikemal uurimisel sain teada, et hetkel käivad läbirääkimised Stockmanni kaubamaja toiduosakonnaga aga keegi ei tea kaua see protsess aega võib võtta. Ahjuõuna sinepit toodab Akaatsia talu mis toimetab Pärnumaal Tori vallas juba aastast 2009.  Nende valikus on kolme erineva kangusega sinepit: mahe, keskmine ja kange.

 

Kuna praegu on sügis ja teemas on õunad siis sel lainel ka jätkame. Messilt suutsin leida veel ühed lahedad tegelased Pärnumaalt Vändrast. Tegemist on siis Piesta Kuusikaru farmiga kes toodavad õuntest erinevaid tooteid. Valikus on:  õunamahl,vürtsikas õunajook (kus sees on kaneel, ingver, kardemon ja nelk. Maitselt meenutab glögi.) , õunaäädikas, õunastroop ( vanemale generatsioonile meenub selle maitsega kindlasti kunagi müügil olnud Kosmose legendaarne tuubitoit ) ja õrna mündiga kokteilsiirup ( mündine maitse on mõnusalt tunda).

 

 

Palun hinda seda