Maailma kalleim kohv-Kopi Luwak				  	  	  	  	  	  	  	  	  	  	5/5							(6)

Maailma kalleim kohv-Kopi Luwak

16. dets. 2018 0 By Leily Semjonova

 

Maailma kalleimat kohvi toodetakse Indoneesias. Kopi Luwak-i nimeline kohv on luksus, mida saavad endale lubada vaid vähesed. Eestis maksab 250g pakk kohviube ligi sada eurot. Ameerika ühendriikides aga tassike nimetatud kohvi ligi 80 dollarit. Kuid mis teeb selle kohvi niivõrd kalliks ?

 

Vastus peitub eriskummalises valmistusviisis. Nimelt armastavad kassi meenutavad Aasia palmtsiibetid süüa punaseid värskelt valminud kohvipuu vilju.

Kagu-Aasias ja Saharast lõunasse jäävas Aafrikas elava tsiibeti saba on pikk nagu ahvil. Tema nägu meenutab välimuselt pesukaru oma. Nende igapäevasele toidulauale kuuluvad lisaks puuviljadele ja kohvikirssidele ka putukad ning pisikesed roomajad.

 

 

 

Kuna loomad ei suuda kohviube täielikult seedida , väljuvad need koos väljaheidetega. Sealjuures säilib ube ümbritsev kest, tänu millele ei ole oad looma maos kokku puutunud ülejäänud toiduga.

 

 

Seejärel korjatakse tsiibeti soolestiku läbinud kohvioad hoolikalt kokku, üldjuhul sealt samast, kus tsiibetid ube söömas käisid. Ning algab kohvivalmistamise järgmine etapp. Esmalt eraldatakse oad üksteisest. Pestakse hoolikalt ning pannakse kuivama.

 

 

Siis npraagitakse vähemkvaliteetsed oad välja ning ülejäänud röstitakse kergelt, et säilitada kohvi eripärane maitse ja aroom. Aastas toodetakse sellist kohvi pisut üle 200 kilogrammi, sest tsiibetikasside soolestiku läbinud kohviubade leidmine on sama keeruline nagu trühvlite puhul.

 

  

 

Eelkõige kirjeldavad Kopi Luwak-it maitsenud inimesed seda kui kergelt hapuka maitsega kohvi. Asjatundjad räägivad ka tgugevast karamelli või šokolaadi varjundist, samuti kirjeldatakse kohvi kui mulla ja hallituse järgi lõhnavat jooki, millel on kerge džungli varjund. Kindel on see, et kohv erineb kõigist teistest kohvisortidest nii maitse kui aroomi poolest.

 

Sain oma kohvi kingina, mis toodi otse Bali saarelt.  Maitselt oli kohv tõesti hapu ja veidi tundsin ka karamelli maitset. Minu jaoks kohutavalt kange muidugi. Aga ilmselt jooksin seda kohvi veel kuna maitse oli tõesti midagi hoopis teistsugust.

 

 

 

Palun hinda seda