Esimesed isetehtud verivorstid.				    	    	    	    	    	    	    	    	    	    	5/5							(5)

Esimesed isetehtud verivorstid.

22. dets. 2018 0 By Leily Semjonova

Oma esimest vorstitegu mäletan juba lapsepõlvest, kuid siis olin vaid pealtvaataja rollis. Ma võisin siis olla umbes viiene või kuuene. See maitse on midagi sellist mida poeriiulilt ei leia. Midagi sellist mille igas ampsus tunned kodusoojust ja armastust.

Ma loodan, et mõni taimetoidu sõber mu blogi lugedes infarkti ei saa aga sel ajal kui ma väike olin oli sigade pidamine ja jõuludeks tapmine täiesti normaalne nähtus. Seega kõik mis jõululauale läks tehti algusest lõpuni oma kätega.

Sellesmõttes on tänapäeval ehk vorstitegu isegi lihtsamaks tehtud kuna soolikad on juba pestud, veri kurnatud ning igaüks kes vähegi tahab ja teab õiget kohta saab neid turult osta või netist kodusele aadressile tellida.

 

 

KOOSTISAINED

1 kg odrakruupe

600-700 g läbikasvanud pekisemat sealiha

400 g sibulat

soola/pipart maitse järgi

seasoolikaid

seaverd või siis 125 g verepulbrit ja 500 ml vett

majoraan/vorstirohi/tüümian

 

VALMISTAMINE

1. Pese kruubid korralikult puhtaks- seni kuni loputusvesi on täiesti selge. Pane kruubid keema. Lisa sool ja  ürdid. Keetmiseks arvesta 1 kg tangude peale umbes 2-3 liitrit vett. Keera pliidil kuumust vähemaks ja lase kruupidel podiseda kuni nad on peaaegu pehmed. Vii kruubid jahtuma.

 

 

2. Vahepeal lõika liha pisikesteks kuubikuteks. Koori ja haki sibul. Prae liha tasasel tulel, veidi aja pärast lisa sibul. Prae kuni sibul on ilusti klaasjas, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda.

3. Nüüd valmista  soolikad ette. Sooled pese veega läbi, nii näed kas nad on terved ning neid on parem lehtri otsa ajada. Kui märkad auku, siis lõika selle koha pealt soolikas läbi.
Kuna soolikaid müüakse soolatult, saab vorsiteost järelejäänud soolikad  üle soolata ja panna kotti tagasi. Nii säilivad nad  külmkapis edukalt ja vorsti saab teha veel mitu-mitu korda.

4. Vorstisegu saamiseks lisa jahtunud kruupidele praetud sibul ,liha ja  maitseained ning sega korralikult läbi.  Segu peab olema pigem soolasem, sest vorstide keetmise ajal soolasus väheneb.
Lõpuks vala valmis kruubimassi sekka veri ja sega hoolega läbi. Segu peaks jääma pigem vedelam kuna muidu kipuvad vorstid väga kuivad jääma.

Tunnistan, et kuna ise panin esimese laari ajal kruubimassi liiga vähe verd jäid vorstid päris kuivad. Teise laari ajal olin juba targem ming lisasin rohkem verd ning isegi veidi puljongit.

 

 

5. Lükka soolikas lehtri otsa ja täida  vorstiseguga.  Hea on lükata segu läbi lehtri näiteks puidust lusika varrega.

 

 

 

Kuna vorstitegu on suurem ettevõtmine aga mitte kellelegi üle jõu käiv on hea kaasata sellesse nii oma pere kui sõbrad. Kui üks ajab segu ette, siis teine peab jälgima, et mass läheks ühtlaselt soolikasse. Pane tähele, et soolikas ei saaks liiga pungil täis, muidu ta keeb lõhki. Täidetud vorstisoolikale keera keerud peale, et oleks koht, kust verivorste hiljem lahti lõigata. Pane vorstid alusele, siis on neid hea kuumenema libistada. Tee vorstide sisse hambatikuga pisike auk, siis võid kindel olla, et vorstid jäävad terveks. Lase vorstidel keeda umbes 15-20 minutit vaiksel tulel. Kui torgatud august enam verd ei tule on vorst valmis. Tõsta vorstid sõelaga veest välja ja jahuta kiiresti.  Nii lihtne ongi 🙂

 

  

 

Palun hinda seda